tel. 015 78 7600
of klant.BE@wolterskluwer.com

Interesse?

Wenst u meer nieuws, praktische informatie en wetgeving over vastgoed?


Gemeenten krijgen hogere subsidies voor asbestprojecten

Nieuws - 16/09/2019
-
Auteur(s): 
Carine Govaert


Ontslagnemend minister van Omgeving Koen Van Den Heuvel kent hogere subsidies toe aan gemeenten (en hun bewoners) die een asbestafbouwbeleid voeren. Zo bedroegen de subsidies voor het collectief ophalen van asbest en voor het gezamenlijk vervangen van asbestdaken in 2018 nog 90%, daalden die op 1 januari 2019 naar 75%, maar worden die nu terug opgetrokken naar 90%.
Van Den heuvel voert ook wijzigingen door in de andere steunregimes voor de preventie en ophaling van afvalstoffen.

Asbest

Vlaanderen geeft subsidies aan lokale besturen voor:
het verpakken – en eventueel verpakken én ophalen – van asbest ‘aan de bron’;
het verwijderen van asbest; en
het inventariseren van asbest.

Binnen de groepsverwijderingsprojecten bestaan er 3 mogelijke formules:
1. groepsverwijdering van leidingisolatie in een hermetische zone;
2. groepsverwijdering van vloerbedekking in een hermetische zone; en
3. groepsverwijdering van dak- en gevelbekleding.
Nieuw is dat naast het verwijderen van asbestdaken nu ook het verwijderen van asbesthoudende gevelbekledingen recht geeft op subsidies.
Langs de andere kant moet de projectaanvrager vanaf nu kiezen: binnen de groep van de verwijderingsprojecten kan hij alleen nog subsidies krijgen voor één van de 3 formules.

Na maximum 3 jaar vervalt de financiële ondersteuning van het gewest.

Net als in 2018 bedraagt de subsidie opnieuw 90% voor bronophalingsprojecten.

En net als in 2018 is er ook recht op een 90%-subsidie voor het verwijderen van asbestdaken (en vanaf nu dus ook voor het verwijderen van asbesthoudende gevelbekledingen).
De subsidies voor het verwijderen van asbesthoudende leidingbekledingen en vloerbedekkingen blijven steken op 50%, maar dat was in 2018 ook al zo (met een verlaging naar 30% op 1 januari 2019). De maxima per stookinstallatie of per woongelegenheid dalen echter. Zo daalt het maximum voor het verwijderen van de asbesthoudende leidingbekleding in een appartement van 14.000 naar 12.000 euro.
De subsidies voor het verwijderen van asbesthoudende daken, gevels, leidingbekledingen en vloerbedekkingen gaan rechtstreeks naar de projectdeelnemers. De projectaanvrager – de gemeente of de ‘afvalintercommunale’ – heeft recht op een aanvullend bedrag per inwoner.

De subsidies voor asbestinventarisatie wijzigen niet.

Herbruikbare bekers en compostbakken

Ook investeringen die leiden tot het duurzaam beheer van materialen geven recht op subsidies. Maar wie nog herbruikbare bekers wil aankopen met Vlaamse steun moet niet te lang meer wachten: investeringen in herbruikbare bekers verliezen hun financiële ondersteuning op 1 juni 2022.

En de gemeenten die compostvaten of compostbakken ter beschikking stellen van hun inwoners moeten er rekening mee houden dat zij hun subsidies alleen kunnen behouden als de kunststof bakken of vaten voor minstens 80% uit gerecycleerd materiaal bestaan en de houten bakken en vaten vervaardigd zijn uit hout met een duurzaamheidslabel (FSC- of PEFC-gecertificeerd hout of hout met vergelijkbaar label).

Afvalinzameling

De minister voert tot slot enkele wijzigingen door in de financiële ondersteuning van het diftar-systeem (o.m. voor het plaatsen van duocontainers). En hij introduceert een nieuw steunregime voor het uitvoeren van sorteeranalyses.

Van toepassing:
Vlaams gewest.
Retroactief. Vanaf 1 juni 2019.

Zie ook: