tel. 015 78 7600
of klant.BE@wolterskluwer.com

Interesse?

Wenst u meer nieuws, praktische informatie en wetgeving over vastgoed?


Energie: Meer groenewarmteprojecten met recht op steun ... voor wie er snel bij was

Nieuws - 21/02/2019
-
Auteur(s): 
Carine Govaert


BS 21/02/2019. – De Vlaamse regering stelt de groenewarmte-calls open voor kleinere biomassainstallaties, voor nieuwe warmtetechnologieën en voor de productie van elektriciteit uit diepe aardwarmte. Het steunpercentage voor het benutten van restwarmte wordt opgetrokken. En er wordt een budget vrijgemaakt voor studies naar het potentieel van groene warmte, het benutten van restwarmte en het aanleggen van toekomstbestendige stadsverwarmingsnetten. Het steunregime wordt ook hier en daar wat verstrengd: zo wordt CO2-efficiëntie een nieuw toekenningscriterium. In de groenewarmte-call 2019 deed de minister van Energie alsof al deze wijzigingen al van toepassing waren. Nochtans werd de call op 15 februari afgesloten en treden de wijzigingen aan het energiebesluit maar op 3 maart in werking ...

Innovatieve technologieën

Het Vlaams gewest kent steun toe voor de productie van groene warmte uit biomassa, voor de productie van groene warmte uit diepe geothermie, voor de recuperatie van restwarmte, en voor de injectie van biomethaan. Die steun wordt toegekend volgens de call-formule. De minister van Energie krijgt nu in een wijzigingsbesluit de bevoegdheid om naast de productie van groene warmte uit biomassa en diepe geothermie, ook andere groenewarmtetechnologieën te subsidiëren.

In de praktijk maakte ex-minister van Energie Bart Tommelein al volop gebruik van die bevoegdheid. In zijn oproep tot het indienen van subsidieaanvragen voor 2019, liet hij weten dat hij dit jaar ook steun toekent voor:
de productie van nuttige groene warmte uit geconcentreerd zonlicht (CST);
grootschalige zonneboilers;
boorgat-energie-opslag;
koude-warmteopslag; en
grootschalige warmtepompen.
De subsidieaanvragen konden ingediend worden tussen 15 januari en 15 februari 2019 ...

Biomassa-installaties vanaf 300 kWth

Tot nu subsidieerde de Vlaamse regering enkel investeringen in biomassainstallaties met een vermogen van ten minste 1 MWth. Maar die drempel wordt verlaagd naar 300 kWth, zodat meer installaties in aanmerking komen. De regering legt wel extra voorwaarden op, zoals een opleiding op maat bij ingebruikname van de nieuwe installatie en een bemonstering van de emissies door een erkend laboratorium.
De groenewarmte-call ging al uit van een verlaagde drempel van 300 kWth, maar over de extra voorwaarden werd in die call niet gerept.

Hoger steunpercentage voor restwarmte

Om het aantal projecten voor recuperatie van restwarmte te verhogen, wordt het basissteunpercentage hier verhoogd. Hou er wel rekening mee dat bij de rangschikking van de subsidieaanvragen ‘kostenefficiëntie’ – dat is de hoogte van het steunpercentage – een selectiecriterium is, en blijft.

Studie verplicht

Wie een biomassainstallatie wil opstarten met een vermogen tussen de 300 kWth en de 1 MWth, moet eerst een dimensioneringsstudie laten uitvoeren.
Subsidieaanvragen voor een energie-efficiënte stadsverwarming of stadskoeling moeten de resultaten bevatten van een studie naar het toekomstbestendig zijn van het net. Dat impliceert onder meer een stappenplan om het net tegen 2050 voor 100% te voeden met groene warmte of restwarmte (momenteel volstaat 50%).

De regering zet een bedrag van 300.000 euro opzij om deze studies te ondersteunen. Dat bedrag wordt niet verdeeld via de groenewarmte-calls. De minister van Energie zal daarvoor een apart ministerieel besluit publiceren.

CO2-besparing

Het wijzigingsbesluit voegt nog vele andere, kleine en grote wijzigingen door. Maar de belangrijkste aanpassing is toch dat alle subsidieaanvragen vanaf nu gerangschikt worden volgens 2 criteria: kostenefficiëntie én CO2-efficiëntie ...

15 miljoen in 2019

Volgens de groenewarmteoproep voor 2019 verdeelt de Vlaamse overheid dit jaar iets meer dan 15 miljoen euro aan subsidies. Exact 7.017.114 euro ligt klaar voor nieuwe groenewarmte-installaties, al dan niet met nieuwe technologieën. De rest wordt verdeeld over restwarmterecuperatie en stadsverwarming of -koeling.

Van toepassing
Vlaams gewest. Vanaf 3 maart 2019 (sic).

Zie ook: