Ook tijdens de Corona-crisis garanderen we onze klantenservice
Wolters Kluwer volgt de ontwikkelingen
van COVID-19 op de voet.
We stellen alles in het werk om de gezondheid
 en de veiligheid van onze werknemers,
hun families en onze klanten veilig te stellen
en dit zonder de dienstverlening aan onze klanten te onderbreken.

U kunt intussen onverminderd op ons blijven rekenen.
De meeste medewerkers kunnen thuis werken,
ook ons Customer Service Team.
U kan hen nog steeds tijdens de kantooruren,
elke werkdag tussen 8u30-12u30 en 13u30-16u30,
bereiken.


tel. 015 78 7600
of klant.BE@wolterskluwer.com

Interesse?

Wenst u meer nieuws, praktische informatie en wetgeving over vastgoed?Vanaf 3 juli geldt nieuwe omzettingstabel voor vruchtgebruik

Nieuws - 06/07/2020
-
Auteur(s): 
Carine Govaert


Minister van Justitie Koen Geens heeft een nieuwe omzettingstabel gepubliceerd waarmee de waarde van een vruchtgebruik bepaald kan worden. De tabel wordt gebruikt wanneer de langstlevende partner beslist om zijn erfrechtelijk vruchtgebruik op een goed om te zetten in een volle eigendom, in een som geld of in een lijfrente. Dus als de langstlevende partner beslist om de kinderen of andere erfgerechtigden ‘uit te kopen’, of omgekeerd.

In principe bepalen de erfgerechtigden zélf de waarde van het vruchtgebruik.

Maar als zij niet tot een akkoord komen, kan de familierechtbank beslissen. De rechter zal de waarde van het vruchtgebruik dan bepalen volgens de verkoopwaarde van het goed, de leeftijd van de vruchtgebruiker op de datum van de indiening van het verzoek tot omzetting, en de omzettingstabel.
In die omzettingstabel zijn 3 elementen verwerkt: het geslacht, de gemiddelde levenverwachting en een interestvoet die gebaseerd is op de gemiddelde rentevoet over de laatste 2 jaar van de lineaire obligaties (OLO’s). De omzettingstabel wordt elk jaar geactualiseerd.

De rechter kan van de omzettingstabel afwijken als de vruchtgebruiker een manifest lagere levensverwachting zou hebben dan wat men zou kunnen verwachten op basis van de sterftecijfers uit de omzettingstabel.

De nieuwe omzettingstabel geldt vanaf de dag van publicatie ervan in het Belgisch Staatsblad. Dat is vanaf 3 juli 2020.

Zie ook: