tel. 015 78 7600
of klant.BE@wolterskluwer.com

Interesse?

Wenst u meer nieuws, praktische informatie en wetgeving over vastgoed?Brussel: Premie van 32.000 euro voor aanpassing aan veiligheids- én milieunormen

Nieuws - 07/02/2019
-
Auteur(s): 
Carine Govaert


BS 06/02/2019. – Het Brussels gewest voegt de bestaande premie voor aanpassing aan normen in niet-milieugebonden aangelegenheden samen met de premie voor bescherming van het leefmilieu. Dat heeft het grote voordeel dat het eenvoudiger wordt om een subsidie aan te vragen. Maar heeft anderzijds het nadeel dat u maar één premie meer kunt aanvragen voor afstemming op milieu- én niet-milieugebonden normen.

Met de steun voor investeringen om aan normen te voldoen wil de Brusselse regering micro-ondernemingen en kmo’s helpen om hun productiemethoden binnen de 3 jaar aan te passen aan een nieuwe Europese, federale of gewestelijke milieunorm, kwaliteitsnorm, veiligheidsnorm of hygiënenorm.

De subsidie dekt de uitgaven voor machines, uitrustingen en inrichtingen. Ook wanneer die geleaset worden. Maar het gewest komt alleen tussen als de investeringskosten tussen de 5.000 euro en de 80.000 euro liggen.

De subsidie dekt 40% van de investeringskosten en bedraagt dus ten hoogste 32.000 euro per jaar (d.i. 40% van 80.000).

Meer informatie krijgt u bij Brussel Economie en Werkgelegenheid (BEW). Maar hou er wel rekening mee dat BEW zijn website nog moet aanpassen aan de nieuwe voorwaarden.

Als we vergelijken met de situatie tot nu, dan zien we dat grote ondernemingen hun recht op investeringssteun verliezen. Brussel Economie en Werkgelegenheid komt ook niet meer tussen in immateriële investeringen, zoals octrooien of brevetten. Langs de andere kant geeft de Brusselse overheid nu ook subsidies aan ondernemingen die zich willen aanpassen aan federale of gewestelijke normen voor procedés waarvoor nog geen Europese regelgeving bestaat; tot nu verleende Brussel enkel steun voor afstemming op de Europese normen. De investeringsmarge wordt dan weer kleiner. Waar Brussel tot nu investeringen subsidieerde vanaf 7.500 euro en het zijn aandeel plafonneerde op 400.000 euro, worden die bedragen verlaagd tot respectievelijk 5.000 en 80.000 (!) euro. Het premiepercentage gaat eveneens omlaag: van 45% voor de schijf tot 100.000 euro (en 25% daarboven), naar 40% van maximum 80.000 euro.

Van toepassing
Brussels gewest. Vanaf 25 maart 2019.

Zie ook: