tel. 015 78 7600
of klant.BE@wolterskluwer.com

Interesse?

Wenst u meer nieuws, praktische informatie en wetgeving over vastgoed?


Houdt de onteigeningsvergoeding rekening met de meerwaarde van een constructie in een reservatiestrook?

Nieuws - 02/07/2019
-
Auteur(s): 
Carine Govaert


Belgisch Staatsblad. – De Codextrein van 8 december 2017 opende de mogelijkheid om bij de onteigening van een vergunde constructie in een reservatiestrook toch rekening te houden met de meerwaarde van die constructie. In een uitvoeringsbesluit van 10 mei 2019 laat de Vlaamse regering die decretale bepaling in werking treden en vult zij die aan.

Reservatiestrook

Reservatiestroken zijn zones die voorbehouden worden voor openbare infrastructuur, voor het trekken van nieuwe wegen of voor het leggen van nutsleidingen. In principe mag er niet gebouwd worden binnen een reservatiestrook en mogen daar ook geen andere constructies opgericht worden.

Maar als uit de adviezen van de bevoegde instanties blijkt dat de werken van openbaar nut niet binnen de 5 jaar gerealiseerd zullen worden, kan u toch een omgevingsvergunning krijgen.
Met deze kanttekening: als de infrastructuurbeheerder u later onteigent om de geplande infrastructuur te realiseren, krijgt u géén vergoeding voor uw vergunde constructie.

De Codextrein wijzigt dit.

Binnen de 5 jaar

Als u binnen de 5 jaar onteigend wordt, moet de onteigeningsvergoeding vanaf nu volledig rekening houden met de waardevermeerdering die voortvloeit uit de vergunde, gemelde en vrijgestelde handelingen, staat er in de Codextrein. En dat is goed nieuws voor de eigenaars. Ook al was deze bepaling tot nu niet in werking getreden.

Na verloop van 5 jaar

Als u ná de termijn van 5 jaar onteigend wordt, moet de onteigeningsvergoeding volledig rekening houden met de waardevermeerdering die voortvloeit uit:
onderhoudswerken
vergunde stabiliteitswerken
van vergunning vrijgestelde handelingen binnen het bestaande bouwvolume
vergunde verbouwingen binnen het bestaande bouwvolume
vergunde herstelwerken na vernietiging of beschadiging door een vreemde oorzaak (‘overmacht’)
en bepaalde uitbreidingen van zonevreemde constructies, andere dan gebouwen, die nodig zijn om milieuredenen, gezondheidsredenen, enz. (art. 4.4.19, § 1 VCRO).

Ook de meerwaarde van andere handelingen dan deze die gericht zijn op goed onderhoud en interne verbouwingen kan meegenomen worden in de onteigeningsvergoeding, maar dat zou volgens de Codextrein nog geregeld worden in een uitvoeringsbesluit. In dat uitvoeringsbesluit zegt de Vlaamse regering nu dat er géén rekening wordt gehouden met de waardevermeerderingen die het gevolg zijn van:
het oprichten van een nieuwe vrijstaande constructie,
het herbouwen van een constructie (m.u.v. de vergunde herstelwerken na vernietiging of beschadiging), of
het uitbreiden van het bouwvolume met meer dan 25% (m.u.v. art. 4.4.19, §1 VCRO).
Waardevermeerderingen die voortvloeien uit alle andere handelingen, worden voor 75% meegeteld.

De formule van ‘afstand van meerwaarde’, die in veel notariële akten is opgenomen, is dus alleen nog relevant bij nieuwbouw, uitbreiding of herbouw in reservatiestroken.

Vanaf 11 juli

De bepalingen van de Codextrein over de verrekening van de meerwaarden van constructies in reservatiestroken én het huidige uitvoeringsbesluit treden in werking op 11 juli 2019. Zij zijn dan van toepassing op alle aanvragen voor omgevingsvergunningen waarover de infrastructuurbeheerder op of na 11 juli 2019 advies heeft uitgebracht. De infrastructuurbeheerder kan dan met kennis van zaken oordelen of hij een vergunde constructie in een reservatiestrook al dan niet zal onteigenen. Want voor hem wordt onteigenen duurder.

Zie ook:
VCRO, art. 4.3.8, zoals ingevoerd door de Codextrein van 8 december 2017.