tel. 015 78 7600
of klant.BE@wolterskluwer.com

Interesse?

Wenst u meer nieuws, praktische informatie en wetgeving over vastgoed?


Omgevingsvergunning: Verplichte digitale melding en stilzwijgende aktename van melding

Nieuws - 13/10/2020
-
Auteur(s): 
Carine Govaert


Een mozaïekbesluit van 11 september 2020 laat de nieuwe decretale regels op de meldingsplicht in werking treden op 3 november 2020. Dat betekent dat vanaf die datum álle meldingsplichtige projecten en inrichtingen van klasse 3 digitaal moeten worden aangemeld, en dat ook het regime van de stilzwijgende aktename van melding in werking treedt.

Stilzwijgende aktename is gelijk aan positieve melding

Het decreet van 26 april 2019 houdende diverse bepalingen inzake omgeving, natuur en landbouw maakt het gemeentelijke niveau als enige bevoegd voor de aktename van meldingen. Behalve als de melding een onderdeel is van een vergunningsdossier waarvoor de deputatie of het Vlaamse gewest bevoegd is.

Het college van burgemeester en schepenen of de gemeentelijke omgevingsambtenaar kan de melding in de akte aanvaarden, weigeren (omdat er een vergunning nodig is of omdat de activiteit niet vergunnings- maar ook niet meldingsplichtig is) of voorwaarden opleggen. College en ambtenaar krijgen daarvoor maar 20 of 30 dagen de tijd:
een ingekorte termijn van 20 dagen, als de melding alleen slaat op een klasse 3-inrichting of -activiteit, en
30 dagen, in alle andere gevallen (bv. voor een stedenbouwkundige melding).

Als de gemeente binnen de termijn geen meldingsakte heeft opgesteld en bekendgemaakt, gaat men ervan uit dat de melding stilzwijgend werd goedgekeurd.

‘Bekendmaking meldingsakte’

Een weigering van aktename wordt alleen meegedeeld aan de melder, maar de uitdrukkelijk geakteerde meldingen én de stilzwijgende aktenames moeten op 4 manieren bekendgemaakt worden: persoonlijk (aan de melder), online, door aanplakking van een affiche, en via terinzagelegging op het gemeentehuis. De mededeling ‘Bekendmaking meldingsakte’ wordt automatisch gegenereerd door het Ondernemingsloket, aldus het uitvoeringsbesluit.

Dat besluit lijst ook op wát in de ‘Bekendmaking meldingsakte’ moet staan. Dat is: wie de melding heeft verricht, waar het onderwerp van de melding gelegen is, op welke meldingsplichten de melding betrekking heeft, wie akte heeft genomen van de melding, hoe u tegen de melding in beroep kunt gaan bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen, enz.

Melding voortaan verplicht digitaal

Opdat het Omgevingsloket automatisch een formulier ‘Bekendmaking meldingsakte’ zou kunnen uitrollen, is het nodig dat het loket op de hoogte is van álle meldingen. Ook van diegene die stilzwijgend worden goedgekeurd. Vandaar dat álle meldingen nu digitaal moeten worden ingediend via het Omgevingsloket.

Voor de exploitatie van een klasse 3-inrichting en voor de meldingsplichtige handelingen met medewerking van een architect was digitaal indienen al verplicht, maar voor stedenbouwkundige meldingen zonder tussenkomst van een architect was dat bv. nog niet het geval.

Er bestaat nog slechts één uitzondering op het verplicht digitaal indienen en dat is voor de Franstalige meldingen in de faciliteitengemeenten.

Het decreet van 26 april 2019 heeft de basis gelegd voor al deze wijzigingen. Zij treden volgens het mozaïekbesluit in werking op 3 november 2020.

Zie ook: