tel. 015 78 7600
of klant.BE@wolterskluwer.com

Interesse?

Wenst u meer nieuws, praktische informatie en wetgeving over vastgoed?


Definitieve overstap naar e-PV bij economische inspectiediensten uitgesteld, maar meer inbreuken vatbaar voor procedure

Nieuws - 13/10/2021
-
Auteur(s): 
Droits Quotidiens Legal Design


De uitrol van de elektronische processen-verbaal bij de economische inspectiediensten loopt nog steeds niet zoals gepland. Normaal gezien moesten de Algemene Directie Economische Inspectie, de Algemene Directie Kwaliteit en Veiligheid, de Algemene Directie Energie en het secretariaat van Belac (het Belgisch Accreditatiesysteem) op 1 september 2021 definitief de overstap maken van papier naar digitaal. Maar door technische issues én de extra opdrachten in het kader van de coronapandemie bleek die datum onhaalbaar. De federale regering kan dan ook niet anders dan de voorziene overgangsperiode in het KB van 13 april 2019 verlengen. Ze geeft de inspectiediensten de mogelijkheid om hun e-pv’s nog tot 26 juli 2022 op te stellen op papieren drager en te ondertekenen met een handgeschreven handtekening, zonder gebruik te moeten maken van het e-pv-informaticasysteem. Maar van zodra ze technisch en inhoudelijk in staat zijn op het e-pv volledig digitaal op te stellen en te ondertekenen, vervalt deze overgangsmaatregel.

Het is al de tweede keer dat de overgangsperiode wordt verlengd. Initieel was een periode van één jaar voorzien, tot 26 juli 2020. Maar die werd vorig jaar verlengd tot 1 september 2020. Ook toen lagen technische problemen en de coronacrisis aan de basis van de verlenging.

Naast het uitstel van de definitieve overstap naar e-pv’s, zorgt de federale regering ook nog voor een andere belangrijke aanpassing. De lijst met inbreuken die het voorwerp kunnen uitmaken van een e-pv wordt immers gevoelig uitgebreid. Het gaat om inbreuken op

In werking: 23 oktober 2021 (10 dagen na publicatie in het Belgisch Staatsblad)

Zie ook