tel. 015 78 7600
of klant.BE@wolterskluwer.com

Interesse?

Wenst u meer nieuws, praktische informatie en wetgeving over vastgoed?


Strenge straffen voor wie nog herkenbare beelden van Belgische kerncentrales maakt of publiceert

Nieuws - 03/04/2020
-
Auteur(s): 
Laure Lemmens


Vanaf 1 juni 2020 is het verboden om zonder expliciete toestemming van de minister van Binnenlandse Zaken foto’s te maken of te publiceren waarop herkenbare (delen van) Belgische kerncentrales of ‘gevoelige sites’ staan. Overtreders riskeren gevangenisstraf van 8 dagen tot een jaar en een geldboete van 26 tot 100 euro (maal de opdeciemen). Maar er zijn nuances….

Openbare veiligheid

Momenteel kan iedereen via het internet gedetailleerde beelden opvragen van Belgische kerncentrales zoals Tihange en Doel of van andere gevoelige sites in ons land. Een serieus gat in de beveiliging vindt Binnenlandse Zaken. Want criminelen kunnen de beelden misbruiken.

Ondanks de specifieke vraag van de overheid weigeren internetgiganten zoals Google om de beelden wazig of onbruikbaar te maken (‘te blurren’) omdat ze daartoe niet wettelijk verplicht zijn. De wetgever maakt er daarom werk van.

Strafbaar

Vanaf 1 juni 2020 is het maken, publiceren, tentoonstellen, verkopen en verspreiden van foto’s (satellietbeelden én luchtfoto’s) waarop men Belgische nucleaire sites of andere gevoelige plekken op Belgisch grondgebied herkent, strafbaar. Tenzij men daarvoor de specifieke toestemming kreeg van de minister van Binnenlandse Zaken.

Op het misdrijf staat een gevangenisstraf van 8 dagen tot een jaar én een geldboete van 26 tot 100 euro. Bovendien zal de rechter de staking van de onrechtmatige daad bevelen en een dwangsom opleggen wanneer dat niet gebeurt.

Alle klasse-I-inrichtingen, maar welke gevoelige sites?

De regels gelden rechtstreeks voor het maken en verspreiden van beelden van alle klasse-I-inrichtingen in ons land. Die zijn opgenomen in het Arbis.

Voor een goed begrip, dat zijn
de kernreactoren
de inrichtingen waar hoeveelheden splijtstoffen (natuurlijk en verarmd uraan en natuurlijk thorium uitgezonderd) worden aangewend of in bezit gehouden groter dan de helft van de minimale kritieke massa
de inrichtingen voor opwerking van al dan niet verrijkte bestraalde kernbrandstoffen
de inrichtingen waar radioactieve afvalstoffen worden verzameld, verwerkt, geconditioneerd, opgeslagen, of in het algemeen de inrichtingen waar radioactieve afvalstoffen worden behandeld, op voorwaarde dat deze inrichtingen de belangrijkste activiteit van de onderneming uitmaken
de bergingsplaatsen van radioactieve afvalstoffen.

Om te weten over welke gevoelige sites het gaat, is het nog even wachten. Het is aan de federale regering om een lijst op te stellen en die via KB vast te stellen. Voor elk besluit dat wordt uitgevaardigd moet het advies worden ingewonnen van het nationale crisiscentrum. Bovendien moet ieder KB binnen de 6 maanden na inwerkingtreding bij wet worden bekrachtigd.

Privécollecties zijn toegestaan

Het verbod op het maken en verspreiden van niet-geblurde beelden is alleen van toepassing ‘commerciële handelingen’. Het geldt dus niet voor privécollecties. Wie bijvoorbeeld tijdens een wandeling foto’s maakt, kan dus op basis van de ingevoerde bepaling niet worden gestraft.

Ook in het buitenland

De tekst stelt uitdrukkelijk dat het misdrijf ook kan worden bestraft wanneer het buiten het Belgische grondgebied wordt gepleegd.

Bron: Wet van 23 maart 2020 tot wazigmaking van de beelden van nucleaire installaties en kritieke inrichtingen, en tot inperking van het maken of verspreiden van luchtfoto's van die installaties en inrichtingen, in het belang van de openbare veiligheid, BS 2 april 2020.