Ook tijdens de Corona-crisis garanderen we onze klantenservice
Wolters Kluwer volgt de ontwikkelingen
van COVID-19 op de voet.
We stellen alles in het werk om de gezondheid
 en de veiligheid van onze werknemers,
hun families en onze klanten veilig te stellen
en dit zonder de dienstverlening aan onze klanten te onderbreken.

U kunt intussen onverminderd op ons blijven rekenen.
De meeste medewerkers kunnen thuis werken,
ook ons Customer Service Team.
U kan hen nog steeds tijdens de kantooruren,
elke werkdag tussen 8u30-12u30 en 13u30-16u30,
bereiken.


tel. 015 78 7600
of klant.BE@wolterskluwer.com

Interesse?

Wenst u meer nieuws, praktische informatie en wetgeving over vastgoed?Vlaanderen snijdt in subsidies voor verplaatsen grote gas- en elektriciteitsleidingen

Nieuws - 28/11/2019
-
Auteur(s): 
Carine Govaert


Tussen 2011 en 2017 betaalde de Vlaamse overheid elk jaar zo’n 5,4 miljoen euro aan Eandis en Infrax voor het verplaatsen van gas- en elektriciteitsleidingen. Met een besluit van 8 november 2019 maakt de Vlaamse regering daar een eind aan.

Als een weg verbreed wordt of een kanaal wordt uitgediept, kan de overheid eisen dat de leidingbeheerder zijn leidingen verlegt. Is die leidingbeheerder een energie-intercommunale, dan eist een federaal Regentsbesluit van 1949 dat de overheid 65% van de kosten voor het verplaatsen van de leidingen terugbetaalt. De intercommunale stort dat terugbetaalde bedrag door aan haar leden met een publiekrechtelijk statuut. Dus aan de gemeenten.

Maar de Vlaamse regering is erachter gekomen dat het oude Regentsbesluit eigenlijk geen rechtsgrond meer heeft en dat het sommige distributienetbeheerders discrimineert.

De regering beslist dan ook om de terugbetaling op te heffen. Het departement Mobiliteit en Openbare Werken zal geen verplaatsingskosten meer terugbetalen wanneer een verplaatsingsbevel ná 31 december 2019 gegeven wordt. Verplaatsingsbevelen die van vóór 1 januari 2020 dateren, geven de komende jaren nog wél recht op een terugbetaling van 65% van de kosten.

Zie ook:
Besluit van de Regent van 2 juli 1949 betreffende de Staatstussenkomst inzake toelagen voor het uitvoeren van werken door de provincies, gemeenten, verenigingen en gemeenten, commissies van openbare onderstand, kerkfabrieken, en verenigingen van Polders of van wateringen, BS 22 juli 1949 (opheffing van art. 2, §1, 1°, e)).
Nota aan de Vlaamse regering over het voorontwerp van besluit.