tel. 015 78 7600
of klant.BE@wolterskluwer.com

Interesse?

Wenst u meer nieuws, praktische informatie en wetgeving over vastgoed?Uitstel van Gipod-plicht bij inname openbaar domein

Nieuws - 14/03/2019
-
Auteur(s): 
Carine Govaert


BS 14/03/2019. – Het ‘Generiek Informatieportaal Openbaar Domein (Gipod)’ wordt nu al overstelpt met meldingen van geplande innames van het openbaar domein. De Vlaamse regering besliste dan ook om de voorziene uitbreiding van de meldingsplicht te verschuiven naar een latere datum. Namelijk naar 1 juni 2021. Dat geeft programmeurs en juristen de tijd om de werking van Gipod te verbeteren.

Sinds 1 juli 2016 moeten de bouwpromotoren en andere opdrachtgevers van werken, hun werkopdrachten van categorie 1 invoeren in de Gipod-databank. En dat geldt sinds 1 januari 2017 ook voor de synergie-aanvragen.

Het was de bedoeling dat de werkopdrachten van categorie 2 en 3 die ernstige hinder veroorzaken en de andere geplande innames van het openbaar domein vanaf 1 maart 2019 eveneens via Gipod zouden verlopen. Maar ‘om een verdere exponentiële stijging van de registraties’ te vermijden, besliste de Vlaamse regering om de meldingsplicht voor die werkopdrachten (door de opdrachtgevers van de werken) en innames (door de gemeenten) uit te stellen tot 1 juni 2021.

De Gipod-registratieplicht geldt wanneer de openbare weg omwille van een werkopdracht of een andere geplande inname voor minstens 5 werkdagen wordt versperd voor één of meerdere groepen van weggebruikers (automobilisten, fietsers, ...).
Een werkopdracht van categorie 1 is een werkopdracht waarbij het wegdek over meer dan 50 m² wordt opgebroken. Een synergieaanvraag is een vraag tot samenwerking met andere initiatiefnemers van werken, om bepaalde werken gecoördineerd te kunnen uitvoeren. Voor deze aspecten bestaat er al een registratieplicht.
Werkopdrachten van categorie 2 (over een oppervlakte van 3 tot 50 m²) of categorie 3 (minder dan 3 m²) en andere geplande innames van het openbaar domein (bv. bij een jaarmarkt, kermis of festival) kúnnen al geregistreerd worden in Gipod, maar de eigenlijke registratieplicht gaat dus pas in 2021 in.

Van toepassing
Vlaams gewest. Uitstel: sinds 1 maart 2019.

Zie ook: