tel. 015 78 7600
of klant.BE@wolterskluwer.com

Interesse?

Wenst u meer nieuws, praktische informatie en wetgeving over vastgoed?


Brussel neemt toelating voor waterwinning of bronbemaling op in milieuvergunning

Nieuws - 20/02/2019
-
Auteur(s): 
Carine Govaert


BS 20/02/2019. – Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest schrapt het dubbele vergunningsregime voor de tijdelijke en permanente waterwinningen. Vanaf 1 april wordt er nog enkel via de milieuvergunning of voorafgaande aangifte, toelating verleend voor een bronbemaling, een pompproef, een grondwaterwinning of een open geothermisch systeem. Een bedrijf dat waterboringen uitvoert, moet erkend zijn. En de meetinstrumenten waarmee de opgepompte watervolumes worden gemeten, moeten geregeld herijkt worden.
Brussel past ook de indelingslijst van de hinderlijke inrichtingen aan.

Bronbemalingen, pompproeven en permanente grondwaterwinningen

Voor bronbemalingen, pompproeven en permanente grondwaterwinningen is vanaf nu nog enkel een milieuvergunning of een voorafgaande aangifte bij Leefmilieu Brussel nodig. De aanvrager moet bij zijn vergunningsaanvraag of aangifte wel een aparte bijlage voegen. Leefmilieu Brussel zal voor elk type van activiteit nog een modelformulier publiceren op zijn website. Dat bepaalt welke gegevens moeten worden ingevuld en welke documenten moeten worden bijgevoegd. Bijvoorbeeld: een plan van het terrein, de toestemming van de eigenaars van de betrokken percelen, een beschrijving van de technieken die zullen gebruikt worden om het water aan de bodem te onttrekken, of een bewijs dat de inventaris van de bodemtoestand werd geraadpleegd.

Leefmilieu Brussel krijgt het recht om extra informatie op te vragen en om advies in te winnen ‘bij eender welke natuurlijke persoon of rechtspersoon wanneer [het instituut] dit nodig acht’.

De milieuvergunning of aangifte zal beschrijven onder welke voorwaarden de exploitant water aan de bodem mag onttrekken of water mag winnen: mits bemonstering, periodieke controle, rapportering... Het document kan ook voorwaarden opleggen die vervuld moeten worden na het beëindigen van de waterwinning: zoals de verplichting om de installaties te verwijderen en om de waterwinningsputten terug dicht te gooien.

Permanente grondwaterwinningen om kelderverdiepingen droog te houden of om de hydrostatische druk op ondergrondse constructies te verminderen, worden verboden. Dat is immers geen beste beschikbare technologie.

Wanneer er water onttrokken wordt voor menselijke consumptie door meer dan 50 personen of met een volume van meer dan 10 m³ per dag, moet de aanvraag ook een voorstel tot afbakening van de waterwinningszone en van het omliggende beschermingsgebied bevatten.

Open geothermische systemen

De open geothermische systemen vormen een aparte categorie. Het gaat hier om installaties die grondwater oppompen uit ondiepe watervoerende lagen om er thermische energie uit te halen met een temperatuur van minder dan 30 °C.
Ook daarvoor wordt er een ad hoc-formulier ingevoerd, dat samen met de milieuvergunningsaanvraag moet worden ingediend.

Het regeringsbesluit bevat echter geen vergunningsprocedure voor de gesloten geothermische systemen.

Erkenning voor boorbedrijven

Bedrijven die een waterwinnings- of wateronttrekkingssysteem plaatsen, wijzigen, renoveren of buiten bedrijf stellen, moeten daarvoor binnenkort een erkenning hebben. Om erkend te kunnen worden, moet ten minste één van hun medewerkers over ten minste 3 jaar ervaring beschikken.
De erkenningsprocedure zal nog verder uitgewerkt worden in een ministerieel besluit.

Meetinstrumenten en registers

Brussel beschrijft aan welke voorwaarden de meters moeten voldoen waarmee de volumes water worden gemeten. Zo moeten de mobiele meetinstrumenten minstens elk jaar herijkt worden. Het Brusselse besluit verwijst ook naar de regels en frequenties uit het federale KB op de koudwatermeters.

Leefmilieu Brussel krijgt tot slot de opdracht om een register bij te houden van alle grondwaterwinningen en grondwateronttrekkingen, en om een kaart op te maken met alle punten waar er water wordt onttrokken of gewonnen, en met de opgepompte hoeveelheden per punt.

Indelingslijst

Al deze wijzigingen hebben ook een impact op de Brusselse indelingslijst van de hinderlijke inrichtingen.
In rubriek 28.1 van de werven worden na de saneringswerven (klasse 3), de ‘boringen en grondwaterwinningen’ toegevoegd.

En rubriek 62 over de grondwaterwinningen met een debiet van maximum 96 kuub per dag (klasse 2) of tussen de 96 en de 20.000 kuub per dag (klasse IB) wordt volledig herschreven. Brussel creëert hier 5 subklassen:
62.1: ‘Bronbemalingen die worden uitgevoerd in het kader van openbare of private bouwkundige of civieltechnische werken’ (klasse IC, of klasse ID binnen Natura 2000-gebied)
62.2: ‘Pompproeven die worden uitgevoerd om de kenmerken van de aangeboorde watervoerende laag te bepalen’ (IC, of ID binnen Natura 2000)
62.3: ‘Grondwaterwinningen andere dan degene die worden vermeld onder 62.1 en 62.2. Hier speelt het debiet nog wel een rol: klasse IC bij een debiet van maximum 500 m³/jaar, klasse 2 bij maximum 30.000 m³/jaar en IB bij een debiet van meer dan 30.000 kuub per jaar, maar minder dan 20.000 kuub per dag
62.4: ‘Geothermische installaties’: klasse IC voor gesloten systemen en klasse IB voor open geothermische systemen
62.5: ‘Installaties of systemen voor het kunstmatig aanvullen van watervolumes van minder dan of gelijk aan 20.000 m³/dag’: klasse IB.

Van toepassing
Brussels gewest. Vanaf 1 april 2019 (Uitz.: erkenning van boorbedrijven).