tel. 015 78 7600
of klant.BE@wolterskluwer.com

Interesse?

Wenst u meer nieuws, praktische informatie en wetgeving over vastgoed?


EPB: Tommelein dringt aan op ‘inbraakresistente’ ventilatieopeningen

Nieuws - 13/08/2018
-
Auteur(s): 
Carine Govaert


Vlaams minister van Energie Bart Tommelein wijzigt 7 formulieren voor de aangifte van de energieprestaties en het binnenklimaat van gebouwen. Waaronder het eigenlijke model van EPB-aangifte en het model van energieprestatiecertificaat. Hij vult ook de ventilatievoorschriften aan. De nieuwe modellen en voorschriften moeten onmiddellijk gebruikt of gevolgd worden.

Van K- naar S-peil

De meeste wijzigingen zijn het gevolg van de vervanging van het K-peil door het S-peil (peil van de gebouwschil). In het K-peil werden de U-waarden en bouwknopen verrekend, maar geen zonnewinsten of luchtdichtheid. Dat is wel zo bij het S-peil. Het nieuwe S-peil is ook preciezer omdat het per wooneenheid wordt berekend, en niet per gebouw.

Verder noteren we kleine wijzigingen op het vlak van ventilatie, zonneboiler, en verwarming met centrale elektrische verwarming.

Dat leidt tot nieuwe modellen van de volgende EPB-formulieren en -voorschriften:

Inbraakveilige intensieve ventilatie

Opmerkelijk is dat Tommelein de EPB-reglementering aanvult met een bijlage XVIII over de ‘Bepaling van de toegankelijkheid van een opening voor intensieve ventilatie vanuit de buitenomgeving’. De minister probeert daar de eisen op het vlak van ventilatie te verzoenen met de voorschriften op het vlak van inbraakbeveiliging. Het is immers niet de bedoeling dat er via de verplichte ventilatieopeningen in het dak en de buitenmuren, vrije doorgang wordt gegeven aan inbrekers en andere ongenode gasten…

Met tekeningen (zie bv. figuur 2A) toont de minister waar de inbraak- en bereikbaarheidsvlakken van een gebouw zich bevinden. Bereikbaarheidsvlakken zijn delen van het dak of van de buitenmuren die bereikt kunnen worden vanuit een inbraakvlak of vanuit een ander bereikbaarheidsvlak. Ventilatieopeningen die binnen een inbraak- of bereikbaarheidsvlak liggen, zijn ‘toegankelijke ventilatieopeningen’, die u maar beter extra kunt beveiligen. De nieuwe bijlage bevat geen verbod om deuren, vensters, verluchtingsroosters of andere openingen voor intensieve ventilatie te maken op plaatsen die toegankelijk zijn vanuit de buitenomgeving. Inbraakbeveiliging is immers geen bevoegdheid van de minister van Energie.

Van toepassing:
Vlaams gewest.
Vanaf: 10 augustus 2018 (art. 13).

Bron: Ministerieel besluit van 16 juli 2018 houdende de wijziging van diverse ministeriële besluiten in het kader van de energieprestatieregelgeving, BS 10 augustus 2018.
Zie ook:
Besluit van de Vlaamse Regering van 19 november 2011 houdende algemene bepalingen over het energiebeleid, BS 8 december 2010 [§ 7.8.9 ‘Potentieel voor intensieve ventilatie’ van bijlage V. ‘Bepalingsmethode van het peil van primair energieverbruik van residentiële eenheden’ bij het energiebesluit].
Ministerieel besluit van 13 januari 2006 betreffende de vorm en de inhoud van de startverklaring, BS 31 januari 2006.
Ministerieel besluit van 20 oktober 2006 betreffende het vaststellen van minimale voorwaarden bij de opname van gegevens in de energieprestatiedatabank, BS 6 november 2006.
Ministerieel besluit van 2 april 2007 betreffende de vastlegging van de vorm en de inhoud van de EPB-aangifte en het model van het energieprestatiecertificaat bij de bouw, BS 11 mei 2007 [EPB-besluit].
Ministerieel besluit van 9 september 2016 betreffende externe warmtelevering, BS 25 november 2016 [externewarmtebesluit].