tel. 015 78 7600
of klant.BE@wolterskluwer.com

Interesse?

Wenst u meer nieuws, praktische informatie en wetgeving over vastgoed?


VITO heeft als eerste opsporingsvergunning voor diepe aardwarmte beet

Nieuws - 16/04/2018
-
Auteur(s): 
Carine Govaert


Het Vlaams Instituut voor Technologisch Onderzoek (VITO) heeft een opsporingsvergunning gekregen voor het boren naar diepe aardwarmte in de gemeenten Dessel, Mol, Geel, Retie, Kasterlee en Balen. De vergunning blijft 5 jaar geldig. De VITO heeft trouwens al 2 proefboringen verricht en bereidt een derde boring voor.

Opsporingsvergunning

De boringen vinden plaats op de Balmattsite, die eigendom is van de VITO. De onderzoeksinstelling doet voor het eigenlijke boorwerk een beroep op een privéfirma. Daarvoor werd de tijdelijke handelsvereniging Smet-Daldrup in het leven geroepen. Op de site is trouwens al alles in gereedheid gebracht: de geothermiecentrale staat er, de warmtewisselaars en pompen zijn geïnstalleerd, en het bestaande warmtenet met de nabijgelegen installaties van het Studiecentrum voor Kernenergie SCK-CEN en Belgoprocess werd uitgebreid.

Volgens de toelichting van minister van Omgeving, Joke Schauvliege, mag de VITO met zijn opsporingsvergunning al effectief aardwarmte winnen. ‘Indien gewenst’ kan de onderzoeksinstelling nadien een eigenlijke winningsvergunning aanvragen, staat er nog in de toelichting. De VITO wil in eerste instantie warmte oppompen en verdelen over haar eigen installaties en die van het SCK en Belgoprocess. De instelling verwacht 17.181 MWh per jaar te kunnen produceren. Wat een CO2-besparing van 3.507 ton per jaar zou opleveren. In de warmste maanden zou er vooral elektriciteit opgewekt worden.

In zijn vergunning engageert de VITO zich om extra metingen te doen, zodat de instelling eventuele bodemverschuivingen in kaart kan brengen. Zij zal de Vlaamse regering op de hoogte brengen als zij koolwaterstoffen of andere economisch interessante stoffen zou aantreffen in de diepe ondergrond. En zij zal een financiële zekerheid van 125.000 euro storten voor het veilig afsluiten van de boorgaten, na het stopzetten van haar activiteiten. De Vlaamse regering kan later nog altijd een zekerheid opleggen voor andere aspecten, zoals voor het verwijderen van de gebouwen of geothermische installaties. De VITO is bij decreet ook verplicht om alle milieuschade te vergoeden die zou ontstaan door zijn activiteiten.

Tweede aanvraag

Eind vorig jaar kwam er bij het departement Omgeving ook al een aanvraag binnen voor het winnen van aardwarmte in het Kempense Beerse. De minister publiceerde toen een oproep om te weten of er nog andere gegadigden waren voor datzelfde gebied.

Andere opsporingsvergunningen

In 2013 verleende de Vlaamse regering al eens een opsporingsvergunning, maar dat was toen voor het speuren naar koolwaterstoffen in de diepe ondergrond. Die opsporingsvergunning ging naar de nv Mijnen en is van toepassing op het grondgebied van de gemeenten As, Beringen, Dilsen-Stokkem, Genk, Ham, Hasselt, Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren, Leopoldsburg, Maasmechelen, Meeuwen-Gruitrode, Opglabbeek, Zonhoven en Zutendaal.

Tot nu werden geen andere opsporingsvergunningen toegekend voor de diepe ondergrond. Er werden ook nog geen winningsvergunningen toegekend.

Van toepassing:
Vlaams gewest.
Vanaf 13 april 2018 (art. 7).

Bron: Besluit van de Vlaamse Regering van 2 maart 2018 tot verlening van een opsporingsvergunning voor aardwarmte aan VITO nv in de regio Mol-Dessel, BS 13 april 2018.
Zie ook:
Decreet van 8 mei 2009 betreffende de diepe ondergrond, BS 6 juli 2009 [art. 63/1 e.v. van het decreet op de diepe ondergrond].