tel. 015 78 7600
of klant.BE@wolterskluwer.com

Interesse?

Wenst u meer nieuws, praktische informatie en wetgeving over vastgoed?


Boete voor omzeilen S-peil en afgetopte maximale EPB-boete (energiedecreet van 17 februari 2017)

Nieuws - 04/04/2017
-
Auteur(s): 
Carine Govaert


De Vlaamse overheid voert administratieve boetes in voor aangifteplichtigen en EPB-verslaggevers die knoeien met het S-peil van de bouwschil of met het aantal ruimtes met ventilatie. Zij plafonneert ook de maximumboete voor overtredingen van de EPB-reglementering in het algemeen. En betrekt de gemeenten meer bij de opvolging en handhaving.

Gemeente moet kopie bezorgen

De lokale besturen moeten vanaf nu een kopie van de vergunnings- en meldingsdossiers bezorgen als het Vlaams Energieagentschap (VEA) daarom vraagt. Het agentschap had al een inkijkrecht. Maar sommige gemeenten namen dat zeer letterlijk: als het VEA een dossier wou raadplegen, bijvoorbeeld om het beschermd volume te verifiëren, dan moest het agentschap een persoon ter plaatse sturen om de berekeningen daar te gaan uitvoeren tijdens het consultatie-uurtje. Dat was uiteraard niet efficiënt.

Vandaar dat het agentschap nu het recht krijgt om een gratis kopie op te vragen wanneer het een overtreding vermoedt van de voorschriften op de energieprestaties en het binnenklimaat van gebouwen (EPB) of van de regels op het energieprestatiecertificaat (EPC).

Bron: art. 19-20 en art. 31 van het energiedecreet van 17 februari 2017.

Boete voor niet-naleven S-peileis

Het decreet van 17 februari 2017 voert een definitie in van het begrip ’S-peil’, of ‘peil van de energetische prestatie van de schil’. Kortweg: schil-peil. Dat is: het peil dat de energetische prestaties van de (bouw-)schil in de EPB-eenheid weergeeft.

De S-peileis wordt, zoals alle andere peileisen, vastgelegd door de Vlaamse regering. De S-peileis zal – vermoedelijk in januari 2018 – in de plaats komen van het huidige K-peil en de netto-energiebehoefte.

Het decreet voert ook administratieve boetes in voor het niet-naleven van de toekomstige S-peileis. Namelijk:
voor de aangifteplichtige: een boete van 1,5 euro per kWh dat de prestaties afwijken van de S-peileis; en
voor de verslaggever: een boete van 1,5 euro per kWh dat de aangifte niet overeenstemt met de werkelijkheid.

Het decreet bepaalt in bijlage ook hoe de ‘Afwijking bij niet-conformiteit met de EPB-eisen op het vlak van het S-peil’ moet worden berekend, evenals de wijze van ‘Bepaling van het beschermd volume als de EPB-aangifte niet of laattijdig wordt ingediend’.

Bron: art. 2, 1°, art. 22, art. 23, 1°-4° en art. 30-31 van het energiedecreet van 17 februari 2017.

Boete per niet-gerapporteerde ruimte

Los van de boete voor de S-peileis krijgt de verslaggever voortaan ook een boete van 150 euro aangewreven per niet-gerapporteerde ruimte waarvoor er ventilatie-eisen gelden.

Bron: art. 23, 1° en art. 31 van het energiedecreet van 17 februari 2017.

Maximumboete

De maximale boete voor het niet-respecteren van de EPB-verplichtingen bedraagt momenteel 25 euro/m³ nieuw gecreëerd beschermd volume, en 10 euro/m³ verbouwd beschermd volume. Zo bedraagt de maximale boete voor het verkeerd rapporteren over een appartement van 350 m³, 3.500 euro. Voor een woning van 750 m³ is dat 7.500 euro. Maar bij een industriehal van 10.000 m³ kan dat maximum oplopen tot 100.000 euro. Zo zal een verkeerde rapportage over het ventilatiesysteem door de hoge debieten automatisch leiden tot een zeer hoge boete. Té hoog, meent de decreetgever nu en hij topt de maximumboete af.

De maximale boete bedraagt voortaan 10 euro per kubieke meter beschermd volume dat nieuw gebouwd wordt, gerenoveerd wordt of een functiewijziging ondergaat, en bedraagt niet meer dan 20.000 euro.

Bron: art. 23, 5° en art.31 van het energiedecreet.

Van toepassing:
Vlaams Gewest.
30 maart 2017; “Dit decreet treedt in werking op de dag van de bekendmaking ervan in het Belgisch Staatsblad”.

Bron: Decreet van 17 februari 2017 houdende wijziging van het Energiedecreet van 8 mei 2009, wat betreft de energieprestaties van gebouwen, BS 30 maart 2017.