tel. 015 78 7600
of klant.BE@wolterskluwer.com

Interesse?

Wenst u meer nieuws, praktische informatie en wetgeving over vastgoed?


Vlaams Decreet Basisbereikbaarheid gepubliceerd

Nieuws - 14/06/2019
-
Auteur(s): 
Laure Lemmens


De Vlaamse decreetgever introduceert het concept ‘basisbereikbaarheid’, een nieuwe aanpak voor het Vlaamse mobiliteitsbeleid. Volledig anders dan het systeem ‘basismobiliteit’ van vandaag. Basisbereikbaarheid vertrekt vanuit de vervoersvraag met uitbouw van een openbaar vervoersnet en inzet van middelen daar waar het nodig is. Vroeger werd voor elk woongebied in Vlaanderen een aanbod voorzien ongeacht de vraag.

De vervoersmogelijkheden in Vlaanderen zullen er binnenkort dus helemaal anders uitzien. De nadruk ligt op aantrekkelijk en efficiënt openbaar vervoer waarbij snel en gemakkelijk van het ene op het andere voertuig kan worden overgestapt.

Het nieuwe openbaarvervoersnet zal uit 4 ‘vervoerslagen’ bestaan die optimaal op elkaar zullen worden afgestemd:
Een treinnet: het spoorverkeer voor personen zoals vastgesteld op federaal niveau
Een kernnet: de vervoerslaag die inspeelt op de huidige en potentiële hoge vervoersvraag op grote assen. De bussen en trams van dit net rijden tussen de grote woonkernen en centrale polen rond scholen, sportcentra, ziekenhuizen en handelscentra. Het is afgestemd op het treinnet
Een aanvullend net: bestaat uit buslijnen tussen kleinere steden en gemeenten. Als aanvoer naar het ruimere kern- en treinnet
Vervoer op maat: collectief aangeboden vervoer die inspeelt op specifieke individuele mobiliteitsvragen van personen die geen toegang hebben tot de andere vervoerslagen.

Om het concept te realiseren, wordt Vlaanderen ingedeeld in 15 vervoersregio’s met elk een eigen vervoersregioraad. Die raden zullen de basisbereikbaarheid voor hun eigen regio verder uitwerken, sturen en opvolgen. Iedere raad maakt een ‘geïntegreerd regionaal mobiliteitsplan’ met daarin de regionale mobiliteitsuitdagingen, de concretisering van het openbaar vervoersnet en aanbevelingen voor een betere verkeersdoorstroming, aangepast fietsbeleid, enz.

De vervoersregioraden zullen 2019 starten met het grote werk met de bedoeling de mobiliteitsplannen in 2020 rond te hebben en het nieuwe openbaar vervoersnet uit te rollen. Intussen wordt ook de Mobiliteitscentrale opgestart. Deze centrale krijgt de regie over het vervoer op maat (informatie geven, ritten plannen, enz.)

In werking: 22 juni 2019 (mits uitzonderingen)

Bron: Decreet van 26 april 2019 betreffende de basisbereikbaarheid, BS 12 juni 2019.