tel. 015 78 7600
of klant.BE@wolterskluwer.com

Interesse?

Wenst u meer nieuws, praktische informatie en wetgeving over vastgoed?


Strenge veiligheidsnormen voor onthaalruimten in politiegebouwen

Nieuws - 14/06/2019
-
Auteur(s): 
Laure Lemmens


Omzendbrief GPI 91 introduceert strenge veiligheidsnormen voor de onthaalruimten van politiegebouwen. De lokalen moeten op zo’n manier worden gebouwd en ingericht dat het politiepersoneel voldoende beschermd is en zich indien nodig in veiligheid kan brengen. Deadline: 1 januari 2029. De omzendbrief komt er in afwachting van een KB met algemene veiligheidsnormen voor politie-infrastructuur.

Bedoeling is dat de onthaalruimten voldoen aan de minimale organisatorische, bouwkundige en elektronische normen en de vereisten m.b.t. de toegangscontrole binnen het ‘beveiligingsconcept’ van de omzendbrief. Dat geldt voor nieuwe constructies, maar ook voor bestaande politiegebouwen. Omdat dit in sommige gevallen een grondige renovatie met zich meebrengt, is er een overgangsperiode voorzien. Op 1 januari 2029 moet èlke onthaalruimte echter conform zijn. Afwijkingen zijn alleen mogelijk op basis van een risicoanalyse voor zover die analyse en de bijhorende maatregelen werden goedgekeurd tijdens een basisoverlegcomité.

Bijlagen met constructie-informatie niet gepubliceerd

Maar wat er nu precies moet gebeuren, wordt niet helemaal duidelijk in de gepubliceerde omzendbrief. Algemeen wordt gesteld dat het politiepersoneel in de onthaalruimte afdoende beschermd moet zijn en dat het zichzelf snel in veiligheid moet kannen brengen als dat nodig is. “Deze eerste maatregelen moeten het aldus mogelijk maken dat de politie gepast en tijdig kan tussenkomen”, luidt het.

Afhankelijk van de lokale eigenheden, moet voorzien worden in een combinatie van
passieve (weerstand van materialen en mechanische hulpmiddelen voor toegangscontrole)
actieve (controle van de toegangen tot de verschillende zones)
elektronische (camera’s, identificatie, detectie, alarmsysteem, toegangscontrole via badgelezers,…) en
organisatorische (schuil- en reactieprocedures, interventieprocedures,…) maatregelen.

Wat dit alles betekent voor de constructie van de ruimte en de gebouwen, blijft een vraagteken. De bijlagen bij de omzendbrief met constructieontwerpen en een overzicht van technische normen (organisatorisch, bouwkundig, elektronisch en toegangscontrole) en aanbevelingen werden niet in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd, omwille van het vertrouwelijke karakter. De enige, kleine verduidelijking in de omzendbrief gaat over de mogelijkheid voor bestaande gebouwen om het accreditatiesas niet direct naast het bureau van het onthaalpersoneel in te planten.

Geen algemene veiligheidsprocedures voor personeel

De omzendbrief bevat ook geen procedures die beschrijven hoe het personeel zich in veiligheid moet kunnen brengen. Hiervoor wordt wel verwezen naar de risicoanalyses die lokaal worden uitgevoerd en de aanbevelingen die daaruit voortvloeien.