tel. 015 78 7600
of klant.BE@wolterskluwer.com

Interesse?

Wenst u meer nieuws, praktische informatie en wetgeving over vastgoed?


Bouw nieuw politiekantoor Politiezone Polder: eerste inspraakmoment voor grote publiek

Nieuws - 18/09/2018
-
Auteur(s): 
Laure Lemmens


Politiezone Polder krijgt binnenkort een nieuw hoofdkantoor op de voormalige rijkswachtsite in de Dikmuidse Rijkswachtstraat. Of dat is althans de bedoeling. Momenteel is het Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) in voorbereiding en werd een start- en procesnota opgemaakt. Een belangrijke eerste fase die nu wordt voorgelegd aan het grote publiek. Meer nog, de Vlaamse overheid geeft de bevolking inspraak in de plannen: iedereen die bezwaren of opmerkingen heeft m.b.t. de opmaak van het RUP kan deze tot en met 15 november 2018 kenbaar maken op de Dienst Ruimtelijke Ordening van Diksmuide. Op 9 oktober wordt ook een openbaar participatiemoment georganiseerd waar geïnteresseerden uitleg krijgen over de doelstellingen van het plan en over het verdere onderzoek en planproces.

Centralisatie

De Politiezone Polder staat in voor de politiezorg binnen de gemeenten Houthulst, Koekelare, Kortemark en Diksmuide. Bedoeling is om het huidige hoofdkantoor, gelegen in de Rijkswachtstraat nummer 8, te integreren in een moderne nieuwbouw waarin alle publieksfuncties, kantoorfuncties, logistieke functies en de arrestantenafhandeling worden gecentraliseerd. Momenteel zijn deze diensten versnipperd over de wijkkantoren van de verschillende deelgemeenten. De afdelingen ‘lokale opsporing’ en ‘jeugd en gezin’ zitten bijvoorbeeld in Koekelare, de afdeling ‘verkeer’ in Kortemark en het ‘lokaal informatiekruispunt’ in Houthulst.

Start- en procesnota

Op 5 september 2018 heeft het Dikmuidse College van Burgemeester en Schepen de startnota en de procesnota over het Gemeentelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan ‘politiezone’ goedgekeurd. In de startnota worden de eerste planopties aangegeven en worden deze opties onderbouwd en gemotiveerd (o.a. de situering, de ruimtelijke context, het juridisch kader, het planningskader, de planningsopties, het effectenonderzoek). De procesnota beschrijft het volledige verloop van het planningsproces beschrijft. Het is een informatief en evolutief document dat in de loop van het planningsproces kan worden aangevuld.

Bevraging bevolking

Over de start- en procesnota wordt de komende 2 maanden een volksraadpleging gehouden. Van 17/9/2018 tot en met 15/11/2018 liggen de nota’s ter inzage in het administratief centrum van Diksmuide en zijn ze online beschikbaar op de gemeentelijke website. Iedereen is vrij te reageren op de nota’s. Of via e-mail op het adres ruimtelijkeordening@diksmuide.be of per brief (aangetekend of tegen ontvangstbewijs). Meer uitleg over de plannen wordt gegeven tijdens het publieke participatiemoment.

Volgende fasen

De resultaten van de eerste volksraadpleging en het participatiemoment zullen samen met de recent aangevraagde schriftelijke adviezen van de betrokken overheidsinstanties (o.a. de provincie West-Vlaanderen en het Vlaams gewest) in een scopingnota worden verwerkt. Daarin zal eerst en vooral worden aangegeven hoe de plannen kunnen worden verbeterd. Daarnaast worden de aandachtspunten in functie van de effectenonderzoeken beschreven. De scopingnota is samen met de procesnota de leidraad voor het verdere verloop van het planningsproces dat zal leiden tot de opmaak van het voorontwerp van ruimtelijk uitvoeringsplan.

Ook daarover zal het nodige advies worden gevraagd aan de betrokken overheidsinstanties én zal opnieuw de bevolking worden geraadpleegd. De weg is dus nog erg lang…