tel. 015 78 7600
of klant.BE@wolterskluwer.com

Interesse?

Wenst u meer nieuws, praktische informatie en wetgeving over vastgoed?


Meerdere aanpassingen voor Besluit Vlaamse Codex Wonen 2021 voor geconventioneerde woningen

Nieuws - 16/07/2024
-
Auteur(s): 
Droits Quotidiens Legal Design


Met twee besluiten wijzigt de Vlaamse Regering het Besluit Vlaamse Codex Wonen 2021 (ln ln227532) op een aantal punten voor geconventioneerde woningen (de budgethuurwoningen) en sociale huisvesting. Het eerste wijzigingsbesluit focust op de voorrangsregel voor lokale binding bij toewijzing van geconventioneerde huurwoningen. Het tweede wijzigingsbesluit maakt afwijkingen mogelijk bij het toewijzen van geconventioneerde huurwoningen.

Het stelsel geconventioneerde verhuur houdt een stimulering in voor private en sociale woonactoren om betaalbare en kwaliteitsvolle sociale en geconventioneerde huurwoningen te realiseren. De sociale woonactoren zijn in de eerste plaats de woonmaatschappijen (waaronder de vroegere huisvestingsmaatschappijen vallen). Een geconventioneerde huurwoning wordt verhuurd aan een afgebakende doelgroep van woonbehoeftige gezinnen en alleenstaanden zoals bepaald door de Vlaamse Regering. Geïnteresseerden kunnen een attest aanvragen bij het agentschap Wonen in Vlaanderen. Na toetsing van de inkomens-en eigendomsvoorwaarden krijgt de aanvrager een attest dat hij kan voorleggen aan een woonmaatschappij, geconventioneerde verhuurorganisatie of private initiatiefnemer die geconventioneerde huurwoningen aanbiedt. De huurprijs voor de geconventioneerde huurwoning is een verlaagde markthuurprijs, dankzij de subsidie die de verhuurder ontvangt.

Met een recente wijziging heeft de decreetgever voorzien dat er bij de toewijzing van een geconventioneerde huurwoning rekening moet worden gehouden met de lokale binding, die de Vlaamse Regering vaststelt, als de gemeente waar de geconventioneerde huurwoning ligt, beslist heeft om die optionele voorrang toe te passen.

Nu wordt voorzien in de mogelijkheid om een voorrang te verlenen aan personen met een langdurige woonbinding met de gemeente waar de woningen liggen.

De term ‘langdurige woonbinding’ betekent de voorrang die een kandidaat heeft als hij in de periode van tien jaar voor de rangschikking minstens vijf jaar ononderbroken inwoner (geweest) is van de gemeente waar de toe te wijzen woning ligt. Het wijzigingsbesluit bepaalt ook de voorwaarden voor toepassing van de voorrangsregeling . Het is een beslissing van de gemeente om die voorrangsregel al dan niet van toepassing te maken op geconventioneerde huurwoningen die op haar grondgebied liggen. De gemeente die de voorrangsregel wil toepassen, kan dit niet zomaar; zij moet daarvoor een beslissing van de gemeenteraad aan het agentschap Wonen in Vlaanderen bezorgen, waarna het agentschap een ontvangstbevestiging aan de gemeente bezorgt. De voorrang langdurige woonbinding geldt dan voor iedere oproep tot kandidaatstelling die opengesteld wordt na het verstrijken van veertien werkdagen na ontvangst van de gemeenteraadsbeslissing.

Als de gemeente heeft beslist om de voorrangsregel toe te passen, rangschikt het agentschap de kandidaten na toepassing van de voorrangsregel langdurige woonbinding. Om na te gaan of de kandidaat in aanmerking komt voor de voorrang langdurige woonbinding, vraagt het agentschap de nodige persoonsgegevens op.

Gevolgen voor de verhuurder

Via het Woningportaal zoekt de verhuurder een huurder voor de geconventioneerde huurwoningen. De verhuurder met geconventioneerde huurwoningen in meerdere gemeenten, waarbij in minstens één van die gemeenten de voorrangsregel geactiveerd is, mag in zijn oproep tot kandidaatstelling enkel woningen opnemen die in dezelfde gemeente liggen. De verhuurder moet in dat geval meerdere oproepen tot kandidaatstelling lanceren. Daarnaast verwittigt het agentschap de geïnteresseerden op het Woningportaal als de woningen liggen in een gemeente waar de voorrangsregeling van toepassing is.

Als de verhuurder een geconventioneerde huurwoning voor de tweede keer wilt verhuren, geldt de voorrangsregel niet, want in dat geval kan hij de woning toewijzen zonder het plaatsen van een oproep tot kandidaatstelling op het Woningportaal.

Andere wijzigingen

Het wijzigingsbesluit voorziet ook andere wijzigingen:
Een woonmaatschappij of private initiatiefnemer kan beroep instellen tegen de principiële of definitieve subsidiebeslissing van de minister of de beslissing van het agentschap tot opschorting of stopzetting van de subsidie. Het wijzigingsbesluit bepaalt de verdere procedure.
De modellen voor verhuring (typehuurovereenkomsten voor sociale of geconventioneerde verhuur) krijgen enkele aanpassingen en actualisaties.
Daarnaast bevat het eerste wijzigingsbesluit nog enkele juridisch-technische en taalkundige correcties bij een aantal bepalingen van het Besluit Vlaamse Codex Wonen.

Toewijzing geconventioneerde huurwoningen: afwijking via reservatie voor bijzondere doelgroep of afwijking via (inter)gemeentelijk reglement

Op vandaag voorziet de huidige regelgeving dat een geconventioneerde huurwoning slechts toegewezen wordt na een oproep tot kandidaatstelling, waarbij iedere geïnteresseerde zich kandidaat kan stellen.

Het tweede wijzigingsbesluit (ln266789) bepaalt nu onder welke voorwaarden een bepaald type van verhuurders een geconventioneerd woonproject kan reserveren voor één van de in het tweede wijzigingsbesluit vastgestelde bijzondere doelgroepen. Als een kandidaat-huurder niet behoort tot die bijzondere doelgroep, kan de verhuurder de toewijzing aan die persoon weigeren.

Daarnaast wordt het mogelijk om af te wijken van het Vlaamse kandidaatstellings- en toewijzingskader voor geconventioneerde huurwoningen als een gemeente of intergemeentelijk samenwerkingsverband een eigen reglement voor geconventioneerde verhuur heeft opgemaakt.

In werking: 22 juli 2024, met uitzonderingen

Zie ook: