Vrijstelling van renovatieverplichting voor bepaalde tijdelijke constructies en nieuwe opleidingsvereisten voor energieverslaggevers
Nieuws - 08/11/2024
-
Auteur(s): Droits Quotidiens Legal Design
Vlaams minister van Wonen en Energie, Melissa Depraetere, introduceert een aantal nieuwigheden binnen de energieprestatieregelgeving voor gebouwen.
Vrijstelling van renovatieverplichting
Het
‘MB Energieprestatie gebouwen van 28 december 2018’ bevat voortaan een expliciete vrijstelling van renovatieverplichting voor tijdelijke, verplaatsbare constructies die niet op permanente wijze met de grond verankerd zijn. Denk aan circustenten, containers die als werkruimte worden gebruikt, (modulaire) noodwoningen voor noodopvang en tijdelijke tribunes bij evenementen. Deze constructies moeten niet voldoen aan de renovatieverplichting voor niet-residentiële gebouwen, noch aan de renovatieverplichting voor residentiële gebouwen.
Opleidingsvereisten energieverslaggevers en energiedeskundigen type A
Minister Depraetere stelt ook een aantal nieuwe eisen aan de basisopleiding tot energieverslaggever. De opleiding moet voortaan ‘interactief’ zijn (met onder meer Q&A-mogelijkheden). Daarnaast moet de voortgang van deelnemers worden gevolg om te garanderen dat ze alle opleidingsonderdelen doorlopen.
Voor kalenderjaar 2025 zijn er een aantal bijkomende opleidingsverplichtingen voor energieverslaggevers. In 2025 moet iedere energieverslaggever minstens 6 uur permanente vorming volgen (inhoud vrij te kiezen).
Ook voor energiedeskundigen type A zijn er in 2025 trouwens bijkomende opleidingsplichten. Zij moeten volgend kalenderjaar minstens 2,5 uur vorming volgen over de wijzigingen in het inspectieprotocol, de definities gebouweenheden en gebouw en de veelgemaakte fouten. Daarnaast moeten ze nog 3,5 uur aan zelfgekozen lessen volgen.
Andere wijzigingen
Het MB Energieprestatie gebouwen ondergaat nog enkele andere wijzigingen:
- ■
het opschrift van het besluit is aangepast om de ‘renovatieverplichting’ op te nemen;
- ■
diverse technische bijlagen zijn herzien en vervangen, waaronder de berekening van de temperatuurreductiefactoren en warmteafgifte voor energie-efficiëntie. Dit omvat ook nieuwe waarden en methodes voor de energieprestaties van kelders, kruipruimtes, en parkeergarages.
In werking: 18 november 2024, mits enkele uitzonderingen. Zo zijn de nieuwe vereisten voor kelders bijvoorbeeld pas voor het eerst van toepassing op dossiers waarvan de melding gedaan wordt of de aanvraag van een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen wordt ingediend vanaf 1 januari 2025.
Zie ook