tel. 015 78 7600
of klant.BE@wolterskluwer.com

Interesse?

Wenst u meer nieuws, praktische informatie en wetgeving over vastgoed?


Vlaams verzamelbesluit leefmilieu en ruimtelijke ordening: focus op complexe projecten, stedenbouwkundige voorschriften en planologische attesten

Nieuws - 12/09/2024
-
Auteur(s): 
Droits Quotidiens Legal Design


De Vlaamse regering komt met een reeks wijzigingen op het gebied van leefmilieu en ruimtelijke ordening. En hoewel het verzamelbesluit van 19 juli 2024 voornamelijk technische aanpassingen en actualisaties bevat, zijn er ook enkele belangrijke inhoudelijke nieuwigheden. Zo zijn er aangepaste modelformulieren voor de aanvraag, bekendmaking en toekenning van een planologisch attest en verruimde toepassingsmogelijkheden voor het ‘Digitaal uitwisselingsplatform voor digitale stedenbouwkundige informatie (DSI)’. Daarnaast kreeg het Uitvoeringsbesluit Complexe Projecten een update naar aanleiding van de recente decretale aanpassingen en zijn de toezichtsbevoegdheden van de Omgevingsinspectie uitgebreid in het kader van het CDNI-verdrag.

Planologisch attest (Hoofdstuk 12)

Bedrijven gelegen in het Vlaams gewest moeten voortaan een nieuw formulier gebruiken voor de aanvraag van een planologisch attest. Tegelijk wijzigt ook het modelformulier voor de bekendmaking van de aanvraag en het model van het plan zelf.

De nieuwe formulieren houden rekening met een aantal procedurele wijzigingen. De regering schrapt een aantal onnodige stappen.

Momenteel stelt het Vlaams besluit planologisch attest dat het Departement Omgeving uiterlijk de laatste dag van het openbaar onderzoek m.b.t. het planologisch attest een advies bezorgt aan de bevoegde overheid (de gemeente- of provincieraad). Volgens de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening moet dit advies daarnaast ook aan de bevoegde commissie voor ruimtelijke ordening (Gecoro of Procoro) worden bezorgd.

Maar deze manier van werken is dubbel op én verwarrend. De bevoegde commissie voor ruimtelijke ordening bundelt immers alle adviezen, bezwaren en technische opmerkingen en brengt daarover gemotiveerd advies uit aan de bevoegde overheid. Om procedurefouten te vermijden, zal het Departement Omgeving haar advies voortaan alleen nog versturen aan de bevoegde commissie voor ruimtelijke ordening die het advies integraal opneemt in haar eigen advies. Het Departement Omgeving zal haar advies dus niet meer rechtstreeks aan de bevoegde overheid bezorgen.

De wijzigingen zijn van toepassing op aanvragen tot planologisch attest die worden ingediend na 20 september 2024 (de datum van inwerkingtreding van het verzamelbesluit).

DSI (Hoofdstuk 21)

De Vlaamse regering sleutelt aan de gebruiks- en toepassingsmogelijkheden van het uitwisselplatform voor digitale stedenbouwkundige informatie (DSI).

Het bestaande DSI biedt een uniforme, technische web-based oplossing voor de uitwisseling van documenten en adviezen in het kader van de RUP-procedure voor alle overheden die betrokken zijn van het planproces. Het gebruik van het platform is verplicht sinds 1 juni 2018.

Doorheen de jaren werden de functionaliteiten van het platform verder aangevuld. Onder meer m.b.t. de adviesverlening over het RUP. De regels hierrond worden nu verder verfijnd. Het Rup-mer Integratiebesluit stelt nu dat het DSI, op vraag van de bevoegde overheid, formeel een adviesvraag uitstuurt naar de geselecteerde adviesinstanties.

Daarnaast wordt de DSI-toepassing verder uitgebouwd om ook de toezichtregeling voor provinciale en gemeentelijke RUP’s digitaal en gestructureerd te laten verlopen via het platform. De kennisgeving van het besluit tot definitieve vaststelling van het RUP kan voortaan via DSI verlopen, zodat lokale overheden geen afdruk meer moeten maken van het vastgestelde RUP om deze vervolgens aangetekend te versturen naar de toezichthoudende overheid. De bevoegde overheid laadt het RUP samen met het besluit van de provincieraad of gemeenteraad en het volledige advies van de bevoegde commissie voor ruimtelijke ordening, op in het digitale platform onmiddellijk na de definitieve vaststelling. Door de documenten op te laden verstuurt DSI automatisch een bericht aan het departement en in voorkomend geval naar de deputatie.

Daarnaast kunnen ook de Vlaamse regering en de deputatie het eventuele schorsings- of vernietigingsbesluit opladen in het digitale platform.

Complexe Projecten (Hoofdstuk 16)

De regering actualiseert het Procedurebesluit Complexe Projecten zodat het conform is met de recente decretale aanpassingen. Eerder dit jaar kwam de decreetgever immers met een reeks aanpassingen die de procedure efficiënter moeten maken, de doorlooptijd moeten verkorten en meer rechtszekerheid moeten creëren. Zo zorgt het wijzigingsdecreet van 26 april 2024 er bijvoorbeeld voor dat het statuut van het voorkeursbesluit als ‘point of no return’ sterker wordt benadrukt en dat er bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen een voorrangsprocedure wordt gehanteerd voor beroepen tegen een voorkeursbesluit. Het procedurebesluit wordt nu afgestemd op die nieuwigheden.

Zij wijzigen er bijvoorbeeld enkele termijnen. Onder meer in geval van landsgrens- en gewestgrensoverschrijdende effecten. als de bevoegde overheid vaststelt dat het ontwerp van voorkeursbesluit aanzienlijke effecten kan hebben voor mens of milieu in een ander gewest, een andere EU-lidstaat of een verdragspartij bij het Verdrag van Espoo, of als de bevoegde autoriteit van dit ander gewest, EU-lidstaat of verdragspartij bij het Verdrag van Espoo daarom verzoekt, bezorgt de procesverantwoordelijke een exemplaar van de documenten en de bijbehorende bijlagen voor advies aan de bevoegde autoriteit. Dat moet voortaan ‘zo spoedig mogelijk en uiterlijk de dag voor de begindatum’. Voorheen was dat uiterlijk 30 dagen voor de aanvang van het openbaar onderzoek.

Omgevingsinspectie (Hoofdstuk 9)

Het CDNI-verdrag is al langer opgenomen in het toepassingsgebied van titel XVI DABM. Hierdoor heeft de OVAM nu reeds toezichtsbevoegdheid voor dit verdrag. Althans wat betreft het toezicht op vast en vloeibaar afval van binnenschepen. In 2017 werd de scope van het verdrag uitgebreid met voorschriften voor de behandeling van gasvormige restanten. Die wijziging treedt op 1 oktober 2024 in werking. Vanaf dat zal er ook toezicht worden uitgeoefend op de ontgassingsinstallaties op landzijde die de behandeling van de gasvormige restanten voor hun rekening nemen. Aangezien dit reeds ingedeelde inrichtingen zijn waar de Omgevingsinspectie toezicht op uitoefent, voegt de regering het toezicht van het CDNI-verdrag toe aan de toezichtsbevoegdheden van de Omgevingsinspectie in het Milieuhandhavingsbesluit. Op die manier kan tijdens een controle op de ontgassingsinstallaties ook de naleving van specifieke CDNI-voorschriften rond de behandeling van gasvormige restanten worden gecontroleerd.

Andere wijzigingen

Het verzamelbesluit bevat nog tal van andere beperktere wijzigingen, terminologische aanpassingen of technische correcties. Zo worden bijvoorbeeld heel wat besluiten gewijzigd naar aanleiding van de naamswijziging van het 'Departement Landbouw en Visserij'. Dat heet sinds 1 januari 2024 het 'Agentschap Landbouw en Zeevisserij'. De naamswijziging is het gevolg van de oprichting van het 'Beleidsdomein Werk, Economie, Wetenschap, Innovatie, Landbouw en Sociale Economie'.

In werking: 20 september 2024.