Aangepaste attesteringsprocedure in nieuw Brandveiligheidsbesluit woonzorgvoorzieningen Vlaams gewest
Nieuws - 08/07/2024
-
Auteur(s): Droits Quotidiens Legal Design
De brandveiligheidsnormen voor woonzorgvoorzieningen in het Vlaams gewest zijn voortaan gebundeld in een nieuw ‘Brandveiligheidsbesluit’. Dit besluit van 26 april 2024 komt er in uitvoering van het Woonzorgdecreet van 15 februari 2019 en vervangt het bestaande kader uit 2011. De normen zelf zijn ongewijzigd overgenomen, maar er zijn wel wijzigingen aan de zogenaamde attesteringsprocedure – dit is de procedure voor de uitreiking van het attest van naleving van de brandveiligheidsnormen. De regering zorgt voornamelijk dat een aantal vastgestelde knelpunten worden opgelost. De nieuwe regels gelden vanaf 1 juli 2024.
De wijzigingen hebben dus alleen betrekking op de te doorlopen attesteringsprocedure en niet op de technische normen zelf. Bovendien zijn er alleen aanpassingen m.b.t. de geldigheidsduur van attest B:
- ■
een attest B kan nog steeds meermaals worden verlengd, maar de maximale geldigheidsduur is voortaan beperkt tot 3 jaar.
- ■
de beperking van de maximale duur van opeenvolgende attesten B tot 9 jaar wordt geschrapt.
De regering zet ook meer in op (de opvolging van) de uitvoering van het stappenplan tot remediering van vastgestelde tekorten op de brandveiligheidsnormen. Voortaan zal de overheid een model van stappenplan ter beschikking stellen zodat alle betrokken voorzieningen op dezelfde manier werken.
Voortaan stelt de regelgeving uitdrukkelijk dat wanneer uit het brandpreventieverslag blijkt dat voorzieningen niet volledig aan de brandveiligheidsnormen voldoen en het ingediende stappenplan onvoldoende garanties bevat om op termijn wél aan de normen te voldoen, het attest B dat werd uitgereikt, niet kan worden verlengd. In dat geval deelt de burgemeester binnen 60 dagen (na de dag waarop hij het stappenplan heeft ontvangen) de informatie mee aan de beheersinstantie en de administratie én bezorgt hij hen het brandpreventieverslag. De beheersinstantie kan dan binnen de 30 dagen eenmalig een herwerkt stappenplan tot remediering van de tekorten aan de burgemeester bezorgen. Dit geeft de beheersinstantie de mogelijkheid om het plan alsnog aan te passen en de tekorten weg te werken door remediering of het aanvragen van een afwijking.
Nieuw in de regelgeving is de procedure voor het afleveren van een nieuw attest na een eerste verlenging van een attest B. Die procedure ontbrak in het Brandveiligheidsbesluit van 2011 wat tot rechtsonzekerheid en onduidelijkheid leidde. De procedure is geënt op de attesteringsprocedure.
In werking: 1 juli 2024 (mits overgangsbepalingen). Alle aanvragen voor het verkrijgen van een attest die zijn ingediend voor 1 juli 2024 en waarvoor op die datum nog geen attest werd uitgereikt, worden behandeld volgens de oude regels. Hetzelfde geldt voor aanvragen tot afwijking van de brandveiligheidsnormen die voor 1 juli 2024 zijn ingediend. Het
Brandveiligheidsbesluit van 9 december 2011 wordt opgeheven.
Zie ook